Новини

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА СЕ СРЕЩНА С УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“


На 23 април 2020 г. се проведе видеоконферентна среща на Министъра на културата г-н Боил Банов с Управителния съвет на Сдружение „Български музеи“ и с председателя на УС на Сдружението на общините в България – г-н Даниел Панов.

На срещата участваха и заместник-министър Амелия Гешева, доц. д-р Бони Петрунова, директор на Национален исторически музей, г-жа Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ и д-р Аксиния Бутева, началник отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“.

Основният проблем пред музеите днес е липсата на посетители и съответно спиране на допълнителните приходи.

От името на Сдружение „Български музеи“ г-н Борис Хаджийски поиска гаранции, че няма да се редуцира държавното финансиране за музеите, призова общините да помагат на музеите, които се финансират с решения на общинските съвети като местни дейности. Той призова Министерство на културата и общините да връщат на 100% всички допълнителни приходи на музеите съгласно чл. 4 от ЗЗРК, да отпаднат плановете за приходи, както и приходите да не бъдат фактор при атестация на директори и музеи.

Проф. Светла Димитрова – директор на РЕМО „Етър“, сподели, че са участвали в мярката 60/40 и са одобрени.

Проф. Николай Ненов – директор на РИМ – Русе, предложи Министерството на културата да организира допълнителна сесия за проекти на музеите, които да стимулират сътрудничество между повече музеи и да имат дигитално съдържание – по този начин ще се постигне по-голяма видимост на музеите в страната и ще се разшири дейността им.

Зам.- министър Амелия Гешева припомни инструментите за финансова подкрепа на Министерството на културата и сподели, че в близко време ще се отвори Норвежката програма, насочена към музеите.

Доц. Соня Пенкова представи разнообразни мерки за подкрепа на музеите, които се реализират в Европа.

Инж. Даниел Панов предрече лош туристопоток и нормализиране чак догодина, като настоя за реорганизация на дейностите в музеите – според Кодекса на труда за ограничен период от време част от персонала може да бъде натоварен и с други функции. Г-н Панов препоръча да се търси д-р Иван Църов, директор на РИМ – В. Търново в случай, в който директор на музей в страната не среща разбиране от кмета на населеното място, като гарантира помощ.

Разговорът продължи над два часа, след което министър Банов обобощи, че ситуацията при музеите не е драматична. Той допуска, че едни от първите културни институции, които ще заработят в бъдеще ще са именно музеите, докато при сценичните изкуства паузата ще бъде много по-голяма.

Министър Банов изрично увери присъстващите нееднократно, че държавната субсидия за музеите е гарантирана, призова ЗЗРК да се спазва и да се връщат приходите на музеите, отбеляза също, че отпадат плановете за приходи.

Сдружение „Български музеи“ предложи в момента, в който отпадне забраната за посещение на паркове и планини, да се посочат като възможни за посещение музеите на открито, а сред тях са и множество археологически обекти. Обсъди се, че за да се случи това, ще са необходими правила за достъп, а вероятно и наличие на термокамери, които да дадат сигурност на посетителите в музеите. Министър Банов препоръча закупуването на термокамерите да се случи с помощта на общините.

Насрочена е нова среща в същия формат за времето след Гергьовден, когато ще има повече информация и натрупан опит.