Новини

ОПРЕДЕЛЕНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИТЕ „НАСЛЕДСТВО“ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“ ЗА 2023 г.


10.04.2024 г.

За осма поредна година Сдружение „Български музеи“ отличава музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната ни.

Жури в състав: проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра Дидактика, факултет Педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Ярослава Бубнова – директор на Национална галерия, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Национален военноисторически музей, Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата, Елеонора Авджиева – директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, определи носителите на наградите за 2023 г.


Наградата „Музей на годината“ за 2023 г. се присъжда на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово за проект: „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.


В категория „Образователна инициатива“ е отличен Регионален етнографски музей – Пловдив за проект: „Приключения с Аргир“ – детска образователна книжка.


В категория „Събития и работа с публики“ призът е присъден на Археологически музей „Велики Преслав” за проект: „Новото сияние на Симеоновия Златен век“.


Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.