Новини

ОПРЕДЕЛЕНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИТЕ „НАСЛЕДСТВО“ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“ ЗА 2022 г.


05.04.2023 г.

За седма поредна година Сдружение „Български музеи“ отличава музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната ни.

Жури в състав: проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра Дидактика, факултет Педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Миглена Петкова – зам.-директор на Регионален исторически музей, Велико Търново, д-р Милен Николов – директор на Регионален исторически музей, Бургас, д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък, и Слава Иванова – изкуствовед, определи носителите на наградите за 2022 г.

Наградата „Музей на годината“ за 2022 г. се присъжда на Градска художествена галерия – Пловдив, за проект: Реставрация на сграда и обновяване на Постоянна експозиция.

В категория „Образователна инициатива“ е отличен Исторически музей – Асеновград, за проект: Мисия: „Уредник!“.

В категория „Събития и работа с публики“ призът е присъден на Национален военноисторически музей за проект: София – 100лица в Балканската война.

Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.