2019

СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“ ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС КЪМ СЪХРАНЯВАНЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО


Третите годишни награди на Сдружение „Български музеи“ – „Наследство“, които отбелязват приноса на музейните институции и специалисти към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България, се проведоха вчера, 3 декември, в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Наградата „Музей на годината“ за 2018 г. получи Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян. В категорията „Събития и работа с публики“ призът бе връчен на Музей „Борис Христов“ – София. Проектът „Лятна академия за деца в Историческия музей – Разлог“ бе отличен в категорията „Образователна инициатива“.

С грамота за цялостен принос за развитието на музеите бяха удостоени Ангел Конаклиев, археолог в Регионалния исторически музей – Търговище, гл. ас. Бета Хараланова, отдел „Най-нова история“ в Регионален исторически музей – Шумен и посмъртно Стоян Йорданов, археолог от Регионалния исторически музей в Русе.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.