2019

ОПРЕДЕЛЕНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИТЕ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“ ЗА 2018 г.

16.04.2019 г.

За трета поредна година Сдружение „Български музеи“ отличава музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни. Жури в състав гл.ас. д-р Светла Казаларска, Боряна Матева, гл.ас. д-р Тодор Петев, д-р Екатерина Цекова и доц. д-р Атанас Шопов определи носителите на наградата в четири категории.

Наградата Музей на годината за 2018 г. е присъдена на Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – гр. Троян. В категорията Събития и работа с публики призът е присъден на Музей „Борис Христов“. Проектът „Лятна академия за деца в Исторически музей – Разлог“ е отличен в категорията Образователна инициатива. С грамота за цялостен принос за развитието на музеите са удостоени Ангел Конаклиев, археолог в Регионален исторически музей – Търговище, гл.ас. Бета Хараланова, отдел „Най-нова история“ в Регионален исторически музей – Шумен и Стоян Йорданов – археолог в Регионален исторически музей – Русе.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.