2018

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“ ВРЪЧИ НАГРАДИ НА МУЗЕЙНИ ИНСТИТУЦИИ И СПЕЦИАЛИСТИ

30.11.2017 г.

Три музея бяха отличени на официална церемония по връчването на годишните награди на Сдружение „Български музеи“ в Националния военноисторически музей. Събитието събра представители на музейните институции от цялата страна и беше уважено от заместник-министъра на културата Амелия Гешева и директора на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ Екатерина Джумалиева. Те предадоха поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов, в който той подчертава, че тези отличия започват да се възприемат не само като още един начин обществото да засвидетелства уважение към труда на специалистите, но и като стимул всички да бъдем още по-отдадени и координирани в усилията си по съхраняването и популяризирането на богатото ни културно наследство.

Председателят на Сдружението „Български музеи“ Борис Хаджийски изрази своето удовлетворение, че връчването на наградите вече се превръща в една устойчива инициатива, тъй като се раздават за втора поредна година и пожела на всички винаги да се борят за по-доброто настояще и бъдеще на музеите.

Заместник-министър Амелия Гешева благодари на музейните специалисти за инициативите в рамките на годината на европейското културно наследство и подчерта, че българските музеи стоят много добре като партньори, като места, в които се пазят съкровищата на България и като места на духа и новото знание. Тя връчи отличието Музей на годината на комплекс „Авшарян“, Регионален исторически музей – Шумен. В категорията Събития и работа с публики наградата е присъдена за кампания „60 години Национален политехнически музей – Съхранил времето“. Проектът „Детинска мъдрост – музейна забавачница“ на Национален музей на образованието – Габрово, е отличен в категорията Образователна инициатива. С грамота за цялостен принос за развитието на музеите е удостоена Цветана Комитова – уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, отдел „Археология“.