2018

ОПРЕДЕЛЕНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИТЕ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“ ЗА 2017 Г.

18.05.2018 г.

За втора поредна година Сдружение „Български музеи“ отличи музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни. Жури в състав д-р Светла Казаларска, доц. д-р Валери Йотов, д-р Силвия Станчева, Боряна Матева и Маргарита Доровска определи носителите на наградата в четири категории.

Награда Музей на годината за 2017 е присъдена на комплекс „Авшарян“, Регионален исторически музей – Шумен. В категорията Събития и работа с публики призът е присъден за кампания „60 години Национален политехнически музей – Съхранил времето“. Проектът „Детинска мъдрост – музейна забавачница“ на Национален музей на образованието – Габрово, е отличен в категорията Образователна инициатива. С грамота за цялостен принос за развитието на музеите е удостоена Цветана Комитова – уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, отдел „Археология“.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.