2017

СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“ ВРЪЧВА ПЪРВИТЕ СИ ГОДИШНИ НАГРАДИ

28.11.2017 г.

На 30 ноември (четвъртък) от 18.30 часа на официална церемония в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъдат връчени за първи път наградите на Сдружение „Български музеи“. На събитието се очаква да присъстват министърът на културата г-н Боил Банов и зам.-министърът на културата г-жа Амелия Гешева.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година. Това са първите институционално установени награди, които отбелязват приноса на музеите към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Те се раздават в три категории: Музей на годината, Образователна инициатива, Събития и работа с публики. Част от наградите е и отличието „Грамота за цялостен принос за развитието на музея“.

Оценяването е извършено от петчленно жури в състав: Цветана Манова – етнолог, д-р Момчил Маринов – директор на Исторически музей „Искра“, Казанлък, д-р Светла Казаларска от Института по етнология и фолклористика към БАН, Петя Кияшкина – директор на Музей „Старинен Несебър“ и гл. ас. Бета Хараланова от Регионален исторически музей-Шумен.